Comunicat de presa al senatorului Ben Oni Ardelean despre evolutia cazului Bodnariu

Joi, 21 ianuarie a.c., vizita de lucru în Norvegia a delegației Camerei Deputaților și Senatului a continuat, la Parlamentul norvegian (Stortinget), cu o întâlnire cu dl. Erlend Wiborg, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale, și cu membrii ai acestei comisii și cu participarea la un dejun de lucru oferit de dl. Ulf Leirstein, președintele Grupului de prietenie cu România din Legislativul norvegian, alături de membri ai grupului și ai altor comisii parlamentare.

Parlamentarii norvegieni au reiterat punctele de vedere exprimate în cadrul întrevederilor anterioare cu privire la familiile ai căror copii au fost preluați de Serviciul local de protecție a copilului (Barnevernet), potrivit cărora, în calitate de oameni politici, nu pot interfera în sfera de competență a acestei autorități administrative locale, care beneficiază de o independență totală. La rândul lor, membrii delegației române au transmis un semnal politic clar de neacceptare a măsurilor disproporționate și netransparente luate de Barnevernet în anumite cazuri (Bodnariu, Nan și altele similare) și au relevat necesitatea de a avea o cooperare susținută cu partea norvegiană în vederea reîntregirii familiei. În finalul convorbirilor, partea română a adresat colegilor parlamentari norvegieni invitația de a efectua vizite în România pentru continuarea dialogului demarat la Oslo.

Ulterior, delegația a participat la o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia, care s-a desfășurat pe parcursul a peste trei ore, eveniment organizat și găzduit de Ambasada României la Oslo. Românii prezenți la sediul misiunii noastre diplomatice au adresat un număr semnificativ de întrebări membrilor delegației, în cadrul unui dialog deschis, principalele aspecte ridicate făcând referire la: introducerea votului prin corespondență, preocuparea față de situația cetățenilor români care muncesc în Norvegia în domeniul industriei petroliere, precum și necesitatea menținerii unui echilibru între continurarea relației speciale existente între România și Norvegia și desfășurarea demersurilor inițiate de autoritățile de la București, inclusiv la nivel parlamentar, în sprijinul identificării unor soluții de natură să permită reîntregirea familiilor ai căror copii au fost preluați de Serviciul norvegian de protecție a copilului.

În context, au fost prezentate opinii diferite cu privire la activitatea desfășurată de Barnevernet, unele dintre acestea făcând referire și la alte cazuri de copii care au fost preluați de autoritatea competentă, inclusiv la îngrijorarea resimțită de unele familii de a nu deveni ele însele victime ale unor măsuri disproporționate, netransparente și discreționare, susceptibile să conducă la separarea copiilor de părinți.

Vizita în Norvegia a delegației parlamentare continuă astăzi, 22 ianuarie a.c., în program fiind incluse convorbiri cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale.