Otniel Ioan Bunaciu

Otniel Ioan Bunaciu – Interviu

Reporter: Frate Otniel Bunaciu va aflati la sfarsitul primului mandat ca Presedinte al Uniunii Baptiste din Romania. Care sunt planurile de viitor si cum evaluati rezultatele dumneavoastra in slujirea incredintata de fratietate pentru aceasta perioada?

Otniel Bunaciu: Cu ocazia ultimei sedinte a Consiliului Uniunii de la Arad  si ulterior in sedinta Comisiei Nationale de Propuneri de la Deva, mi-am anuntat disponbilitatea de a sluji in continuare, daca fratietatea doreste acest lucru. Am afirmat faptul ca doresc sa slujesc cu colegii din Executiv cu care am slujit in primul mandat dar, decizia in final va fi a fratietatii din Uniune. Apreciez increderea Comisiei Nationale de Propuneri care m-a propus pentru functia de Presedinte urmand ca fiecare Comunitate sa ia in discutie si sa voteze aceasta propunere in vederea Congresului Cultului.

Evaluarea unei slujiri pe o perioada de patru ani nu poate fi incadrata cu usurinta intr-un interviu. Ce pot sa spun este ca am incercat, si in mare parte consider ca am reusit, sa realizez ceea ce am promis ca voi face. Fara indoiala ca au fost lucruri care puteau sa fie facute mai bine si, probabil ca exista unele asteptari care nu au fost implinite.

Cu unele dintre promisiunile facute a fost relativ usor. De exemplu, am promis sa renunt la pozitia de Prorector al Institutului Teologic Baptist pentru a oferi mai mult timp Uniunii. Am facut acest lucru imediat, si am demisionat din acea pozitie chiar in vara anului in care am fost ales ca Presedinte al Uniunii.

O alta promisiune facuta a fost ca voi vizita toate comunitatile din cadrul Uniunii si am facut acest lucru chiar in primul an. Am fost surprins sa aflu ca unele comunitati, infiintate dupa anul 1989 erau pentru prima oara vizitate de un Presedinte al Uniunii.

Alte promisiuni au fost mai greu de realizat dar multumesc lui Dumnezeu pentru colaboratori care m-au ajutat sa implinesc aceste promisiuni. Pe langa fratele Nelu Tutac, Secretarul general si ceilalti membri ai Executivului mi s-au alaturat alte persoane care s-au implicat in realizarea viziunii.

Am promis sa raspund solicitarii mai multor biserici de a avea din nou un calendar de studiu biblic al Uniunii. Cu ajutorul fratelui Daniel Boingeanu acest lucru a fost posibil chiar din primul an al mandatului. Pe langa realizarea calendarului, fratele a avut si ideea unui calendar de rugaciune al Uniunii care este folosit si in prezent de multe biserici.

Am promis ca revista Crestinul Azi va apareare regulat si, cu ajutorul fratelui Ruben Ologeanu, noul Redactor sef al revistei, aceasta a aparut regulat. Pe langa revista, Uniunea a reusit sa si tipareasca un numar de publicatii. Dintre acestea mentionez: Statutul, Marturisirea de credinta, traducerea biografiei lui Mihai Cornea (cu sprijinul Conventiei Maghiare) si in prezent o biografie moderna a lui Spurgeon care este in lucru.

In urma discutiilor avute impreuna cu fratele Timotei Rusu, Secretarul general adjunct, acesta a realizat un excelent program de mentorare pentru pastorii care intra in lucrare. Pe langa stabilirea unui proces care a fost adoptat de Consiliul Uniunii fratele Rusu a realizat si un manual pentru noii pastori care este insotit de un ghid pentru mentori.

Fratele Ilie Tinco Vicepresedinte al Departamentul de pastorala a avut o sarcina permanenta pe tot parcursul mandatului.  Nenumarate ore de calatorie si de intalniri au fost puse cu o atitudine jertfitoare la dispozitia Uniunii si a fratietatii pentru rezolvarea situatiilor aparute in diferite biserici din tara.

Nu pot sa nu mentionez personalul angajat de la birourile Uniunii. Din moment ce am decis sa fac slujirea fara a fi platit, nu as fi reusit sa indeplinesc toate indatoririle fara sustinerea fratilor si surorilor de la birouri. Ei sunt cei care au sprijinit derularea activitatilor de zi cu zi. In mod deosebit mentionez contributia fratelui Andrew Brockbank care a fost Director Executiv al Uniunii timp de cativa ani.

Alte proiecte pe care le-am propus au luat mai mult timp. O parte importanta a viziunii avute pentru UBR a fost reinfiintarea departamentelor de slujire si dezvoltarea practica a acestora. Desi procesul acesta a durat mai mult, ma bucur ca astazi exista din nou in cadrul Uniunii departamentele de tineret, de lucrare a surorilor si cel de scoala duminicala pentru copii. Aceste departamente s-au adaugat celor stabilite in mod specific de Statut.

Reporter: Au existat evenimente sau slujiri pe care le considerati mai importante din perspectiva slujirii in timpul mandatului dumneavoastra?

Otniel Bunaciu: Consider ca toata activitatea de slujire este importanta. Cu toate acestea sunt de parere ca evanghelizarea si misiunea raman prioritare pentru biserici. In acest sens, impreuna cu fratele Nelu Tutac si cu fratele Samy Tutac am participat la organizarea Festivalului Sperantei cu Franklin Graham de la Timisoara. A fost o mare bucurie ca pe stadionul din Timisoara aceasta manifestare a bisericilor sa se constituie in cea mai mare evanghelizare care a avut loc in tara noastra. Aprecierile venite din partea fratietatii dar si din partea autoritatilor si a mass mediei au fost o dovada a succesului acestui eveniment.
Tot in propunerile facute la Congres cu ocazia alegerilor am acordat o importanta mare dezvoltarii unei viziuni misionare a Uniunii. Din contactele avute cu baptisti din alte tari am observat ca acestia se uita la baptistii din Romania pentru a gasi inspiratie si sprijin. In acest sens am propus o viziune pentru dezvoltarea misiunii si m-am implicat in realizarea primilor pasi din dezvoltarea strategiei. Viziunea pentru misiune a fost preluata si de fratele Viorel Candrianu, Vicepresedintele Departamentului de misiune care a fost sprijinit in ultimii ani de  Alexandru Vlasin care a fost angjat ca si coordonator al Departamentului de misiune. Astfel, Uniunea are un Departament de misiune care functioneaza potrivit unei viziuni si a unei strategii de lucrare. In prezent, prin acest departament Uniunea sustine un program de misiune in Serbia in colaborare cu comunitatile din Timisoara si Caras, un misionar indigen in Tadjikistan (prin programul Federatiei Europene Baptiste) precum si cateva proiecte interne. Raspunsul bisericilor pentru apelul avut cu ocazia cutremurului din Haiti si a inundatiilor a fost extrem de generos. Putem afirma cu bucurie ca pentru prima data Uniunea este implicata in misiune intr-un mod semnificativ pe baza resurselor proprii.

Ca parte a viziunii misionare am avut dorinta da a ajuta bisericile romane din diaspora europeana. Pe langa faptul ca am vizitat multe din aceste biserici, anul trecut cu sprijinul bisericii din Krems – Austria, Uniunea a organizat prima Conferinta a bisericilor romane din Europa de Vest la care a fost o participare ampla. Impreuna cu fratii Nelu Tutac, Cornel Boingeanu, Dan Males si Alex Vlasin am fost implicat in prezentarea unor referate si in conducerea atelierelor de lucru.

Reporter: O parte semnificativa a rolului Presedintelui Uniunii este si cea de reprezentare internationala. Care sunt relatiile Uniunii Baptiste din Romania in acest moment?

In acest mandat am incercat sa dezvolt aceasta dimensiune a reprezentarii bisericilor din Romania, mai ales ca dupa anul 1990 Uniunea Baptista din Romania a fost practic absenta din familia baptista internationala cu care are de altfel relatii de la infiintare. Impreuna cu fratele Nelu Tutac am incercat sa reinodam si sa intarim legaturile cu Uniunile baptiste din Europa. Am facut acest lucru in primul rand cu Uniunile din tarile vecine: Ungaria (fratele Joszef Kovacs, Vicepresedinte al Uniunii noastre impreuna cu fratii din din Conventia Maghiara au jucat un rol important in dezvoltarea acestor legaturi), Moldova, Serbia si Ucraina. In acelasi timp am dezvoltat legaturi si cu alte Uniuni surori din familia baptista europeana.

Am participat la sesiunile Aliantei Mondiale Baptiste care au avut loc in Europa deoarece bugetul Uniunii nu a permis participarea in alte parti ale lumii. Semnificativa a fost intalnirea aniversara de la Amsterdam din anul 2009 unde s-au sarbatorit 400 de ani de la infiintarea primei biserici baptiste din lume.
Personal am vizitat si Uniunile din: Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Austria, Cehia, Spania, Franta, Germania, Olanda si Polonia.

Ca marturie a eforturilor depuse pentru reprezentarea internationala, in timpul mandatului au vizitat Uniunea Baptista din Romania multe dintre presonalitatile familiei internationale baptiste: Dr. David Coffey, Presedintele Aliantei Mondiale Baptiste, Valeriu Ghiletschi, Presedintele Federatiei Europene Baptiste si al Uniunii din Republica Moldova, Hans Guderian, Vicepresedinte al Federatiei Europene Baptiste, Tony Peck, Secretarul general al Federatiei Europene Baptiste, Toma Magda, Presedintele Uniunii din Croatia si fost Presedinte al Federatiei, Peter Manson, Presedintele Uniunii din Anglia, Jonathan Edwards, Secretarul General al Uniunii din Anglia, Meego Remmel, Presedintele Uniunii din Estonia, Dr. Kalman Meszaros, Presedintele Uniunii din Ungaria, Ondrej Franka, Presedintele Uniunii din Serbia, Asatur Nahapetyan Secretarul general al Uniunii din Armenia, Evgheny Bakhmutskii, Vicepresedinte al Uniunii din Rusia.

Reporter: Ati mentionat la inceput si o serie de asteptari care poate nu au fost implinte. Doriti sa elaborati cu privire la acestea?

Ma pot referi aici la anumite aspecte care nu au tinut de mine in mare parte si la altele la care poate as fi putut realiza mai mult. Intre lucrurile care nu au tinut asa de mult de mine dar care sunt importante, se afla situatia financiara a Uniunii. Este stiut ca dupa anul 1989 sustinerea pe care bisericile o acorda Uniunii prin darnicia lor nu este la nivelul nevoilor, in ciuda faptului ca in fiecare an, cu ocazia Conferintei Nationale se adopta o contributie pe membru care ar asigura bugetul Uniunii. Situatia reala este ca bisericile sustin numai in jur de 40% din bugetul adoptat si pe lunga durata o asemnea stare nu va putea fi sustinuta. Am remarcat insa situatia interesanta ca in anul in care am avut colecta pentru cutremurul din Haiti si pentru inundatiile din Romania, suma totala colectata de Uniune se apropie de bugetul anual propus. De aici am tras concluzia ca exista resurse si disponibilitate de implicare din partea bisericilor dar slujirea la Uniune nu este suficient de vizibila. Activitatea de zi cu zi a Uniunii care este deosebit de importanta pentru viata bisericilor deoarece acestea exista legal prin Uniune, nu are vizibilitatea unor proiecte nationale ca cele descrise mai sus.

Un alt aspect pe care doresc sa il mentionez este regretul ca am avut colegi de slujire pe care nu am reusit sa ii conving pe deplin ca viziunea adoptata la Congres, de catre cei care au reprezentat bisericile si care au votat, este o viziune pentru intreaga Uniune.

Am considerat ca votul Congresului a fost pentru o conducere a Cultului care sa puna in aplicare viziunea adoptata. Rolul conducerii Cultului este sa realizeze viziunea, dezbaterea fiind pentru a stabili modalitatea in care poate fi pusa in aplicare aceasta viziune cat mai bine. Ma bucur ca lucrurile s-au indreptat totusi in directia indicata de Congres si pot sa marturisesc ca am vazut mana Domnului la lucru in toata aceasta perioada in realizarea unitatii dintre membrii Consiliului.

Reporter: Va multumesc pentru gandurile impartasite. Doriti sa comunicati ceva la incheierea acestui interviu?

Otniel Bunaciu: Doresc sa ii multumesc lui Dumnezeu pentru ocazia si onoarea de a sluji bisericile din Romania in acest prim mandat si in acelasi timp ma rog lui Dumnezeu pentru ca sa isi implineasca voia cu ocazia urmatoarelor alegeri.

Intr-un nou mandat imi propun sa continui dezvoltarea slujirilor incepute si sa promovez aceste slujiri intre bisericile din cadrul Uniunii. Cred ca implicarea in slujire motiveaza bisericile si intareste unitatea frateasca. Evanghelizarea si misiunea ramand directii prioritate pentru slujirea bisericilor noastre. In acelasi timp cred ca este important sa analizam schimbarile care au loc in tara noastra si sa intelegem mai bine cum afecteaza acestea marturia si slujirea bisericilor noastre. Ma refer aici la dezvoltarea din mediul urban in care se gasesc majoritatea bisericilor mari din Uniune si la scaderea din mediul rural unde sunt multe biserici care au ramas mici si au nevoie de sprijin. Pe langa urbanizare, fenomenul emigrarii a afectat dramatic Romania in ultimii ani si este o tendinta care inca se mentine. Este nevoie sa evaluam impactul acestor fenomene si sa vedem ce se poate face pentru a veni in sprijinul bisericilor afectate mai mult dar si a comunitatilor de credinciosi care s-au format acum in diaspora. In al treilea rand consider ca pe langa evanghelizare, misiune si o intelegere mai buna a realitatii in care ne aflam este nevoie de o echipare mai buna a tuturor membrilor din bisericile noastre. Uneori se pare ca identitatea noastra ca baptisti nu mai este cunoscuta suficient de bine. Este nevoie ca in continuare intemeierea credintei baptiste sa fie pe invatatura Sfintei Scripturi la care trebuie sa revenim mereu pentru ca sa ne tragem seva de acolo si sa ramanem intemeiati in aceasta. Din istorie stim ca credinta baptista a influentat semnificativ crestinismului nou testamental din tara noastra. Sunt convins ca o intelegere mai profunda a ceea ce credem si practicam, pornind de la Scriptura, ne va ajuta sa reafirmam aceasta identitate baptista si in secolul XXI.

In final doresc sa multumesc familiei mele, sotiei Camelia si lui David pentru intelegerea acordata atunci cand slujirea m-a facut sa lipsesc de acasa. Fara sprijinul lor nu as fi reusit sa rezist ritmului slujirii.

Multumesc parintilor mei Bunaciu Ioan si Otilia pentru exemplul de slujire pe care mi l-au dat si pentru sfaturile pe care continua sa mi le dea. Dumnezeu m-a binecuvantat cu o familie care a fost si este implicata in slujirea bisericilor baptiste din Romania.

Multumesc colegilor de slujire din biserica, fratelui Sorin Badragan si de curand fratelui Sami Crisan pentru ca au fost alaturi de mine si au preluat multe din sarcinile slujirii din biserica locala facand posibila slujirea mea in Uniune.

Multumesc Bisericii Providenta in care am crescut si pe care o slujesc pentru ingaduinta, rugaciunile de insotire si cuvintele de incurajare.

Multumesc colegilor de la Institutul Teologic Baptist si Facultatea de Teologie Baptista pentru sustinere.

Multumesc fratietatii din Uniunea Baptista din Romania pentru increderea acordata de a-i sluji.

A lui Dumnezeu sa fie Slava!

Sursa: Stiri Baptiste – Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania