Interviu cu un lider cre?tin din Haiti

Interviu cu un lider crestin din Haiti

Un lider baptist din Haiti, a povestit despre evenimentele recente din tara sa  Anul 2010 s-a inceput cu o catastrofa imensa – un cutremur in Haiti, care a socat intreaga umanitate. Lumea se cutremura! Un comentator de la de la Euronews a mentionat ca: “Niciodata nu vom sti exact cat de multi oameni au murit sub ruinele din Port-au-Prince si din alte localitati din Haiti”.

Reprezentantii diferitor nationalitati, credinte, indiferent de culoare sau veniturile materiale, au raspuns la tragedia de Haiti trimitand echipe de salvare, hrana, apa, obiecte de prim ajutor si finante.In aceste zile tulburi “Protestant.ru“, nu a putut sa ignore sau sa treaca cu vederea cutremurul din Haiti. Inainte de a ne adresa cititorilor nostri cu un apel pentru rugaciune si asistenta financiara, am contactat mai multi lideri baptisti din tara afectata, cu liderul echipei baptiste de salvare “Salvare-24? din Ungaria, care este acum la locul tragediei, precum si cu reprezentantul Aliantei Baptiste Mondiale, care a colectat deja 20 de mii de dolari pentru victime si continua sa fie un intermediar de incredere pentru donatiile stranse.
Azi va oferim o imagine a situatiei din interior. Evaluarea prezentului si viitorului insulei Haiti o da presedintele Universitatii crestine din Nordul Haiti – Jules Casseus. Universitatea Crestina a fost organizata de catre Conventia Baptista de Haiti. Universitatea este parte a Aliantei Baptiste Mondiale (Baptist World Alliance). La programul ce tine 4 ani, sunt instruiti viitorii agronomi, specialisti in domeniul business, in tehnologia computerizata, arte, precum si viitorii lideri crestini si teologi.
Sursa: Uniunea Baptista din Rusia
Sergey Taranenko: Jules, ati putea sa ne spuneti putin despre Haiti.
Jules Casseus: tara noastra a devenit independenta in 1804. Acesta este al doilea stat, care a castigat independenta in emisfera vestica. Desi este independenta, avem multe probleme. Pe plan politic, lucrurile nu sunt foarte bune. Guvernul nostru nu este cel mai bun, iar in legatura cu acest cutremur, totul a devenit mult mai rau. Se pare ca otul trebuie pornit de la zero.
S.T. Care este populatia din Haiti?
– Populatia – aproximativ 8-9 milioane de persoane, inclusiv trei milioane traiesc in capitala Port-au-Prince.
S.T. Care este situatia religioasa in Haiti?
– Haiti –este un exemplu de stat catolic. Este adevarat ca si protestantismul s-a dezvoltat destul de puternic la noi. Dar tara este sub influenta vrajitoriilor voodoo. Voodoo este un amestec de religii africane cu crestinismul si cu alte cateva religii.
S.T. In Statele Unite exista o perceptia ca voodoo, in general, provine din Haiti.
– Eu cred ca multe s-au inceput in timpul conducerii coloniale, in timp ce francezii au incercat sa impuna oamenii din Haiti sa treaca la crestinism, si destul de rau ii tratau pe bastinasi. Cred ca voodoo este un mod de a evita un astfel de tratament nedemn cu care haitienii s-au confruntat.
S.T. Haiti este situata pe aceeasi insula cu Republica Dominicana. Care sunt diferentele intre Republica Dominicana si Haiti?
– Republica Dominicana a fost o colonie spaniola, si, in consecinta, o tara catolica, lor le apartine doua treimi din insula, iar noua doar o treime.
S.T. De ce, in opinia dumneavoastra, Haiti -este cea mai saraca tara din emisfera de vest?
– Cred ca exista mai multe motive care ar putea explica saracia noastra. Mai intai de toate, este legata de inconpetenta guvernarii. Si dupa ce am devenit independenti, aceasta “incompetenta ” a devenit o regula in intreaga tara. Dupa 60 ani dupa independenta, am fost recunoscuti ca stat de Statele Unite ale Americii. Franta, dupa ce a primit de la noi “rascumpararea” pentru independenta, doar 25 de ani mai tarziu ne-a recunoscut. Haiti a avut o cale usoara dupa recunoasterea independentei. Economia aproape a fost distrusa imediat dupa declararea independentei.
S.T. Daca este posibil, vorbiti despre cutremur. Cum s-a intamplat?
– Era 4:50 a zilei. Eu ma aflam in birou atunci cand s-a inceput cutremurul. Judecand dupa intensitatea primelor lovituri, imediat mi-am dat seama ca, consecintele vor fi catastrofale pentru Port-au-Prince. Epicentrul a fost in capitala.
S.T. A fost ceva similar si in Republica Dominicana vecina?
– Cred ca da, dar nu a fost un cutremur asa de puternic ca in Port-au-Prince.
S.T. Despre cate victim este vorba?
– Cred ca ar putea fi mai mult de 200 de mii de oameni. Desi este posibil ca sa fie cu mult mai multe jerfe.
S.T. Cum credeti , Haiti v-a putea reveni la o viata normala?
– Cred ca acest proces va dura ani de zile. Si e nevoie de o guvernare eficace si o conducere inteleapta.
S.T. Ce a supravietuit dupa cutremur – drumurile, telecomunicatiile?
– Drumul principal de la Port-au-Prince in alte orase a fost distruse. De fapt, drumuri in tara nu sunt. Dar si in sfera politica sunt multe de schimbat. Avem in fata un viitor destul de dificil. Asa cum am spus, in esenta, vom incepe de la zero. Tara este in ruine.
S.T. Stim ca, in timpul cutremurului din Haiti, multi oameni au murit. Si crestinii au suferit?
– Au murit o multime de baptisti. Deasemenea a murit unul din pastorii universitatii.  Stiu un alt pastor baptist care a disparut in Port-au-Prince. Au murit multi membri ai bisericii noastre. Unul din fratii nostri, s-a dus la Port-au-Prince, pentru ceva afaceri, si nu s-a mai intors. La Universitate lucreaza medici care au plecat pentru a ajuta in Port-au-Prince. Inainte de apelul dumneavoastra, am vorbit cu unul dintre ei, si mi-a declarat ca situatia din capitala este intr-adevar infricosatoare.
S.T. Ce fac crestinii, in scopul de a ajuta Haiti?
– Suntem in panica. Pentru a face ceva trebuie sa-ti vii in fire. Acest lucru va lua timp. Haitienii continua sa moara sub moloz. Cred ca speranta de a mai gasi pe cineva in viata nu mai este. Se pare ca ieri a fost gasit printre ruine un copil care era de aproximativ unsprezece luni. Este un miracol! In acelasi timp, nu dispunem de corturi pentru oamenii ramasi in viata.
S.T. A avut de suferit cineva dintre prietenii dumneavoastra, poate ca membrii de familie?
– Nepoate mea de 24 de ani, Gina Casseus, a disparut dupa cutremur, marti. Noi nu stim daca ea este in viata sau nu. Ea era ajutorul secretarului universitatii noastre.
S.T. Jules, o multime de oameni din vest a inceput sa se stranga in mod activ bani pentru Haiti, dar uneori ajutorul nu ajunge la destinatari, banii pur si simplu sunt furati. Ce sfat ati da crestinilor care doresc sa doneze?
– As sfatui sa doneze bani la fundatiile crestine care s-au dovedit a fi de bun ajutor, precum si la Crucea Rosie.
S.T. Despre ce ati dori ca cititorii ziarului nostru sa se roage?
– In acest moment, trebuie sa ne rugam Domnului, ca El sa ne conduca pe drumul Sau. Noi, ca lideri religiosi, trebuie sa dam tarii o alternativa, pentru a ajuta la restabilirea tarii. Nu este usor, exista o multime de probleme. S-au mai intamplat cutremure in tara noastra, si cred ca nici atunci nu fost usor. Avem nevoie de intelepciune, avem nevoie de conducerea lui Dumnezeu, pentru a lua decizii corecte.
S.T. Spuneti-ne despre universitatea dumneavoastra.
– Socrul meu a inceput aceasta scoala in 1994, care a fost de la inceput o misiune baptista unde se organizau seminare. In anul 1994 am devenit presedintele misiunii. La acea data, Consiliul de Administratie a decis sa schimbe statutul de seminar cu statutul de universitate crestina. Universitatea are o facultate de teologie, care, in esenta, este seminar. De asemenea, avem o facultate de afaceri si agricultura. Am planificat sa deschidem filiale si in alte orase din Haiti, dar in prezent posibilitatile noastre sunt limitate.
S.T. Cati studenti aveti dumneavoastra?
– 400 de persoane.
S.T. In ce masura cutremurul a afectat cladirea universitatii?
– Intr-una din cladiri s-au format cateva crapaturi. In curand va aparea si problema cu combustibilul pentru generatoarele electrice. Unul din studentii nostri si-a pierdut fiica, iar domiciliului sau in Port-au-Prince a fost complet distrus. Eu cred ca exista multe alte probleme pe care noi inca nu le stim. Noi nu putem incepe studiile la inceputul lunii februarie. Trebuie sa discutam cum si cand vom fi in stare sa incepem lectiile in semestrul al doilea. Multi studenti nu vor primi bani de la parintii lor din Port-au-Prince. Si poate ca nu vom mai avea studenti. Acest lucru va fi o provocare pentru noi.
S.T. Daca unii dintre cititorii nostri vor dori sa va ajute, cum ar putea face acest lucru?
– Puteti trimite un cec la adresa: North Haiti Christian University, c/o International Ministries, American Baptist Churches, P.O. Box 851, Valley Forge, PA 19482-0851. Sau prin intermediul site-ului Aliantei Baptiste Mondiale, unde puteti gasi un formular pentru a dona pentru noi folosind cardul de debit sau de credit.
S.T. Haiti a suferit mult de la acest cutremur, in timp ce republica Dominica vecina nu. Nu vedeti in aceasta tragedie cauze spirituale ? Poate datorita faptului ca Voodoo este religia oficiala in Haiti.
– Cred ca acest cutremur a fost cauzat de cauze naturale. Port-au-Prince se afla la rascrucea unor placi tectonice. In capitala s-a mai intamplat asa ceva. Aproape 200 ani in urma, Port-au-Prince au fost grav afectat de un cutremur. Dar eu, de asemenea, stiu ca Dumnezeu ar putea permite ceva astfel incat sa putem face alegerea corecta. Dar eu nu cred ca cauza acestui cutremur este voodoo.
S.T. Cat de dificil este de a predica evanghelia in tara dumneavoastra?
– La moment inca nu este atat de dificil. Guvernul precedent a acordat un statut oficial religiei Voodoo, si acum, oamenii cred ca Voodoo – nu mai este o problema.
S.T. Va multumim pentru interviu. Vrei sa spui ceva pentru publicul de limba rusa a ziarului nostru din intreaga lume?
– As dori sa motivez ca comunitatea crestina sa se roage pentru Haitieni. Avem nevoie de rugaciuni, avem nevoie de conducere. Am fost impresionat de sprijinul multor misiuni si organizatii din China, Rusia, Israel si alte tari care au incearcat sa ne ajute in acest haos. Cer fratilor nostri crestini din intreaga lume sa se roage pentru noi si sa ne ajute, ca sa avem o viziune cum am putea sustine tara noastra.
Tradus de echipa Stiri Crestine, Veronica Bucur.

Sursa: Protestant.ru